Artikler

Hvad er refluks – og hvad kan du gøre for at dit barn får det bedre

Refluks er en tilstand hos spæd og småbørn, der gør at maden løber fra mavesækken og tilbage i spiserøreret, efter de har spist. Det sker fordi lukkemusklen, som sidder hvor spiserør går over i mavesækken, endnu er umoden og derfor ikke lukker af. Det kan være silent refluks, hvor barnet ikke gylper og almindelig refluks, hvor barnet gylper den mad op som løber tilbage. Du kan læse dybdegående om refluks her.

 

Det kan virke som om, det er meget ubehageligt for børn med refluks, når maden løber tilbage. Ingen ved helt hvordan det føles for børn der har refluks.

 

Hos voksne giver refluks halsbrand, brændende og sviende smerter i spiserør og omkring brystkassen. Hos voksne kan refluks give syreskader på tænderne, fordi der er meget mavesyre i den mad som løber retur i spiserøret hos voksne. 

 

Fra målinger ved vi, at det er lidt anderledes hos spædbørn. Der er ikke så meget syre i det som løber retur fra mavesækken høs småbørn og dermed kan man tænke, at de ikke har ondt på helt samme måde som voksne.  

 

Ikke desto mindre virker babyer med refluks i nogle tilfælde meget plaget af det. De kan naturligvis opleve kvalme og ubehag, ligesom ingen kan vide om de har ondt eller ej.

 

Fordi refluks er et mekanisk problem, er der mange ting man kan gøre for, at lindre og forebygge refluks.

 

Det eneste man ved, målbart virker på børn med refluks er, at hæve deres hoved gærde. Dvs. sikre at madrassen barnet sover på, hvad end det er i sengen, i baby-nest, slyngevugge eller barnevogn – er skrå. Det kan du gør ved at lægge en pude under barnets toppen af madras.

 

Tilbageløbet, skyldes basalt set tyngdekræften. Sørg derfor at dit barn holdes lodret efter måltidet. Bær det således, at du ikke lavet tryk på barnets mave. De kan nemlig også skabe refluks- altså tilbageløb til spiserøret hos barnet. Og hold dit barn roligt. Skift om muligt bleen inden måltidet. 

 

Tænk også over hvad du spiser og drikker. Hvis du har mistanke om, at barnet reagerer på noget, så forsøg at udelade det fra din kost, hvis du ammer dit barn. Ligeledes skal du stoppe med at drikke koffeinholdige drikkevarer. Dvs. kaffe og energidrikke. 

 

Komælks allergi kan give refluks hos småbørn. Har dit barn udpræget refluks kan årsagen være at dit barn ikke tåler komælk. Får dit barn flaske, skal du undgå modermælkserstatning med komælk. Ammer du, skal du skære komælks produkter væk i egen din kost. Det gælder også madvarer hvor komælk indgår som en ingrediens. Det kan være omfattende. Men det er det hele værd, hvis dit barn får det bedre. 

 

Uanset hvad du gør, vil du formentligt have svært ved at hjælpe dit barn fra den ene dag til den anden. Du vil opleve at dit barn er ked af det, utilpas og svært at hjælpe. Det kan være dit barn græder meget, eller sover dårligt. Og du er helt sikkert selv godt brugt. I denne artikel kan du læse om, hvordan du bedst muligt hjælper dig selv og dit barn, igennem den her svære tid. I artiklen findes et gratis videokursus, som kan inspirere dig til hvordan du støtter og trøster dit barn bedst muligt når det kæmper med sin refluks.