Hvordan finder man en bæredygtig sæbeholder?
Æstetik og bæredygtighed
I en klimabevidst familie forsøger man sandsynligvis at genanvende så meget man kan og samtidig spare penge. Dette kan man dog efterstræbe uden samtidig at gå på kompromis med æstetikken. Hvis man går op i at have et smukt hjem, så går man også op i hvilke varer man køber.
Ser man på badeværelset, er der praktiske ting der skal være i orden, så man kan vedligeholde en god hygiejne. Her hersker hygiejneprodukterne altså og man kan vel sagtens påstå at det mest essentielle og vigtigste produkt er sæben. Især i disse tider hvor håndhygiejnen skal være i top, sådan så man kan beskytte sig selv og sine omgivelser mod vira. Men hvad er så bedst i klima øjemed; flydende håndsæbe eller sæbebarer?
Flydende håndsæbe versus sæbebarer
Set med klimavenlige øjne, er sæbebarer det mere bæredygtige valg. Dette er især grundet den plastikemballage, som den flydende håndsæbe har for vane at komme i. Men også indholdet af sæben har noget at sige. På Miljøstyrelsens hjemmeside, under deres liste af anbefalinger, lyder et af rådene at vælge fast sæbe frem for flydende, da de indeholder mindre konserveringsmidler og risikoen for allergi derfor også er mindre. Derudover bruger man også mindre mængder og belaster derved miljøet mindre. Så uanset om man gør sig umage og vælger den mest økologiske flydende håndsæbe, så er det ikke kun plastemballagen men også mængden af forbrug, der taler imod dens bæredygtighed.
Sæbeholder
Tilbage til æstetikken! Hvis man endeligt har besluttet sig for sæbebarer, hvilken sæbeholder eller sæbeskål skal man så vælge? Det ligger til højrebenet at vælge noget, der er lavet af naturligt bæredygtigt materiale. Det grønne marked tilbyder flotte sæbeholdere og sæbeskåle af bambus og træ. Der er også den mulighed at købe nogle sæbeskåle lavet af bæredygtigt keramik, men der skal man naturligvis sikre sig at man ikke har for små børn, der kan komme til at vælte den. En sæbeskål af keramik ville være mere skrøbelig end sæbeholdere lavet af træ eller bambus, som sagtens kan tåle en tur på gulvet uden at gå i stykker. Til gengæld ville en keramik sæbeskål skille sig mere ud og sandsynligvis have et flottere æstetisk udtryk end en simpel sæbeholder af træ.
Bæredygtighed på egne præmisser
Alt efter hvilke prioriteter man har og hvilke tanker man gør sig om bæredygtighed kan man sikkert finde noget, der passer til ens smag.
I sidste ende handler bæredygtighed blandt andet om at investere i noget holdbart og genanvendeligt og dermed forbruge mindre. For de kreative gør-det-selv mennesker ville en mulighed måske være at lave sin egen sæbeholder af træ eller keramik. Man kan også gå i gemmeren og finde en gammel keramikskål frem, der kan pustes nyt liv i som sæbeskål. Kun fantasien sætter grænser!