Artikler

Planlæg dåben allerede nu

”En gang for Gud Fader, en gang for Guds Søn og en gang for Helligånden” vil Præsten sige, mens denne øser vand over barnets hoved tre gange. Det er kun én af mange ting, som der skal tages stilling inden barnedåben. Det er aldrig for tidligt at komme i gang, så I kan lige så godt begynde allerede nu. Herunder vil vi gennemgå de vigtigste ting, som I skal tænke på inden og til selve dåbsfesten.

Før festen kan begynde

Før de dejlige festligheder kan begynde og I kan læne jer tilbage og glædes over, at jeres barn er døbt, er der lige en del trin inden. Før dåben skal I nemlig:

 • Vælge et navn (ellers giver det faktisk ingen mening at holde en barnedåb)
 • Vælge barnets gudmor, faddere og/eller gudfar
 • Planlægge hvornår dåben skal holdes
 • Tjekke op på hvilke papirer I skal medbringe
 • Barnets dåbskjole

 

Dette er for nogle helt simple ting at skulle huske, men for nogen er det ikke lige til. Derfor er det godt at have en oversigt. Hvis du sidder og undrer dig over, hvad forskellen er på gudmor, gudfar og faddere, så kommer svaret her. En fadder er den, der skal opfostre barnet, hvis forældrene dør og som står rundt omkring barnet ved dåben. En gudmor eller gudfar er den, som bærer barnet til dåben og som ligeledes også siger ja til at opdrage barnet i den kristne tro.

 

Barnets dåbskjole er for mange et af de helt store højdepunkter ved en dåb. For mange familier er det nemlig en kjole, som går igen og som har været i familierne længe, hvor tidligere familiemedlemmers navne er broderet på kjolen. Men nogle familier har ikke sådanne traditioner og her er det kun for dem at starte deres egen. Start jeres egen tradition, hvor det kun er jeres børn, der bliver døbt i netop denne kjole eller giv den et specielt kendetegn.

 

Inden dit barn kan blive døbt, skal I finde disse papirerne frem, som skal vises frem ved dåbsceremonien: barnets fødsels- og dåbsattest, forældrenes fødsels- og navneattest, forældrenes dåbs- og vielsesattest samt de fulde navne og adresser på alle faddere (man kan have mellem 2 og 5 faddere).

 

Hvad med dåbsfesten?

Efter dåben vælger de fleste at holde en dåbsfest. Det er dog ikke noget, som man skal eller er tvunget til, men de fleste vælger nu at gøre det. Til dåbsfesten er det vigtigt, at I tænker på:

 • Hvor festen skal holdes
 • Hvordan barnet skal fejres
 • Bordpynt
 • Mad og drikke
 • Dåbskage
 • Taler og sange

 

Før I kan invitere til fest, skal I starte med at tænke på lokation, altså hvor festen skal afholdes og hvordan festen skal forløbe. Vil I have en stor fest, skal det være børnevenligt osv. Det er alt sammen vigtigt at gennemgå med hinanden, så der ikke opstår misforståelser og miskommunikation. Mad og drikke er essentielt ligegyldigt hvilken fest I ønsker at holde. Dåbskagen er for mange meget traditionel og hører så absolut til denne begivenhed. Bordpynt og bordkort er med til at skabe klarhed på dagen. Vi har tidligere haft god erfaring med at bruge dem her, hvor de har lavet personlige bordkort til os med billeder og navne på. Det har altid været en stor succes! Sidst er det vigtigt at gøre det klart overfor ens gæster, om man er interesseret i sange og taler, så det ikke ender med at blive en træls situation for nogen af jer.

 

Jer før alle andre

Her var en gennemgang af nogle af de ting, som er vigtige, at I tænker på eller overvejer inden en barnedåb. Punkterne er gennemsnitlige, men hvad der egentlig er vigtigt (og endda vigtigst!) er kun noget, som I selv kan vurdere. Det er jeres barnedåb, jer der er værterne og jeres barn, som skal døbes. Derfor er det også kun jer, som ved hvad I vil have og hvordan dagen ifølge jer ender med at være perfekt. Derfor er det jer før alle andre.