Artikler

Den bæredygtige Fest

Vi ved det alle sammen. Den grønne omstilling kræver, at vi omstiller os på alle livets felter og på alle niveauer, helt ned til de mindste hverdagsvaner. Men hvordan gøre man det i praksis? Hvis man eksempelvis vil holde sin fest på en bæredygtig måde? Her kommer en stribe gode råd til et ordentligt brag, som ikke koster på CO2-kontoen.

 

Invitationer

De fleste vil nok mene, at det er at gå over stregen, hvis man kun inviterer dem, der bor indenfor gå-afstand. Nok vil vi gerne være bæredygtige, men det skal ikke gå ud over det sociale. Hvad man i stedet kan gøre er, at opfordre gæsterne til at transportere sig bæredygtigt. Det kan man fx gøre ved at gøre det nemt at træffe bæredygtige transportvalg. Man kan beskrive i invitationen, hvordan man mest bæredygtigt transporterer sig til festen, og evt. arrangere fællestransport fra nærmeste togstation. Så har man gjort, hvad man kunne.

 

Gaver

Er der tale om en fødselsdag, kan man ønske sig bæredygtige gaver. Det kan enten være bæredygtigt producerede ting, nogenlunde CO-2-neutrale oplevelser, genbrugsting, hjemmelavede ting – eller selvfølgelig, hvis man er så radikal: slet ingenting. Hvad der ikke nødvendigvis er mest bæredygtigt er, at ønske sig billige ting. Det har det med at ende med plasticprodukter i dårlig kvalitet.

 

Menu

Der tales så meget om bæredygtige fødevarer, at det næppe behøver nogen nærmere præsentation: prøv at prioritere årstidens frugt og grønt samt lokalt producerede og fortrinsvist plantebaserede fødevarer. Med disse benspænd kan man sagtens få den ene pragtfulde menu efter den anden. Samtidig er der grund til at være opmærksom på, at det er meget, meget få varer, man i dag ikke kan få økologisk. Økologisk spiritus som fx vodka, rom, gin mm. er for længst blevet tilgængeligt, i hvert fald i nethandelen. Tilbage er så bare at veje transportvej og produktionsmetode op mod hinanden.

 

Aktiviteter

Hvis man ser bort fra mere eksotiske aktiviteter, såsom motorcross-ræs, kæmpestore boblebade og lignende CO2-tunge elementer, er der ikke meget andet at gøre end at ”keep it simple”. Prøv så vidt muligt at undgå udendørsfester ved hjælp af varmekanoner. Er det for koldt, så hold festen indendørs. Hoppeborge og trampoliner er sjovt, men mindre kan måske også gøre det. Det er selvfølgelig op til den enkelte, hvad man har lyst til at gå på kompromis med og ikke mindst hvor stor en fest, der er lagt op til.

 

Affald

Der er nemme point at hente, ved at minimere festens affaldsproduktion. Undgå papkrus og brug i stedet rigtige glas, rigtige tallerkener og rigtigt bestik, så er du allerede nået langt. Opvasken kan gøres til en selskabsleg og indgå som en del af underholdningen. Så er der bare tilbage at være omhyggelig med at sortere det affald, I ender med at have.

 

God og bæredygtig fest!