Artikler

5 ting som kan styrke børnene fagligt i sommerferien

Ønsker du at styrke dine børns færdigheder, mens I holder sommerferie, så er her nogle gode idéer, der kan gøre læring til leg.

 

Der er mange små ting i dagligdagen, som kan styrke børns læring, uden det behøver at være en ”opgave” for hverken dig eller for barnet. Hvis man gør en lille ting hver dag, vil det have stor effekt.

 

Lav mad sammen

Det er sjovt og det er vigtigt. Så enkelt kan det siges. De små, kan tallene i opskriften være nok og for de større er der en masse krydderier og ord de ikke kender. Gradvist kan niveauet ændres og løftes.

 

Hvis de små skal aktiveres, er en kogebog som ”Det smager af lort” en helt fantastisk begynderbog. De fjollede navne og italesættelsen er helt spot on. Grin og leg er den bedste motivator til at få dem ud fra værelset og skærmen.

 

Matematik med krapper

Det behøver selvfølgelig ikke at være krapper, men hvis du tænker en smule over spørgsmålene, kan man sagtens lave en masse regnestykker og noget stavning. Det her er bare et eksempel på hvordan en almindelig sommerdag kan blive til en matematik- eller dansktime, fyld med læring og træning for barnet.

  • Navngiv krapperne og lad børnene stave til det
  • Tæl sekunder for hvor lang tid det tager en krappe, at kome tilbage i vandet
  • Hvis en krappe har 8 ben og I har fanget 4 krapper, hvor mange har I så
  • Den løber 2 planker i sekundet. Hvor lang tid tager det at komme i vandet
  • De store vejer 1 kg. De små vejer 0,5 kg. Hvr mange kilo er der i spanden

Det er kun et spørgsmål om hvordan du stiller spørgsmålene og børnene elsker når det er relevante spørgsmål og regnestykker.

 

Læsning væk fra skærmen

En af de lidt sværere, men som er god kvalitetstid, er at lade børnene læse for jer. Tag nogle gode bøger med, som barnet kan lide og lad dem læse, blot en halv time hver dag. Det tager tid væk fra skærmen og den nærhed de har i den halve time, er værdfuld for dem. Det giver nemlig

 

Du kan finde klasse-opdelte og letlæste bøger her

 

Læs skilte i bilen

Uanset alder og niveau kan børn have glæde af vejskiltene. De små kan tælle hvor mange ”N” der er i København eller hvor mange ”E” der er i Odense. De større kan se om de kan nå at læse hvad der står. Det bliver rigtigt sjovt, når det er ukendte byer, eller måske på andre sprog.

 

Om ikke andet, så er enhver aktivitet på bagsædet, en måde at fordrive transport-tiden. Og hvis der er noget man ofte mangler, er det adspredelse til de længere køreture.

 

Øv ”stå-på-hænder”

Motorik er vigtig for indlæringen. Så en god ting er at sætte sig et mål om hvad man vil lære i løbet af sommerferien. Det kan være ”stå på hænder” eller salto på trampolinen. Det er egentligt underordnet hvad øvelsen er, men det vedholdende og tilbagevendende er en god ting for barnet. Det kunne eksempeltvist også være en god idé hvis forældrene skulle lære det samme. Det er nemlig de færreste som kan huske at stå på hænder, eller rulle med hula hopring.